Naar de rijschool – wat je moet weten


Een diploma voor een beroepsopleiding is belangrijk, maar daarnaast is het rijbewijs ook zeer zeker een erg belangrijk "papiertje" om te halen. Als jij jouw rijbewijs hebt, ben je mobiel en hierdoor ben je veel vrijer. Hierdoor kan je overal naar toe waarheen je zelf wilt. Je kunt dit niet in jouw eentje regelen. Je hebt hiervoor de hulp van een rijschool nodig.

Welke rijschool is geschikt?

Als jij rijlessen wilt gaan nemen, zal je eerst een keuze moeten maken uit de verschillende rijscholen die bij jou in de buurt gevestigd zijn. Grote kans dat er in jouw directe omgeving mensen zijn die al eerder rijles gehad hebben. Zij kunnen jou dus heel goed vertellen of zij positieve of negatieve ervaringen hebben met een bepaalde rijschool. Nadat jij met deze mensen gesproken hebt, kan je wellicht al een aantal rijscholen afstrepen. Bij de rijscholen die dan nog overblijven, kan je een proefles aanvragen. Bij sommige rijscholen is de proefles gratis en bij andere rijscholen moet je daar wel voor betalen. Het is dus verstandig om dit vooraf goed na te vragen.

Tijdens de proeflessen kan jij zelf kijken hoe je de instructeur vindt. Heb je een klik met hem of haar. Kan hij of zij alles duidelijk uitleggen, etc. Dit zijn belangrijke zaken, omdat je toch een groot aantal uren met de instructeur samen doorbrengt. De instructeur kan tijdens de proefles een goede inschatting maken over jouw rijkwaliteiten. Hij of zij kan dan meestal al wel een inschatting maken voor het benodigde aantal lessen. Als jij alle proeflessen gehad hebt, kan jij wellicht eenvoudig een keuze maken. Als dit nog niet het geval is, kan je misschien op basis van de aangeboden lespakketten een keuze maken: welke is voor jou het voordeligst.

Verschillende soorten rijbewijzen

Er zijn veel verschillende soorten rijbewijzen. Vroeger kreeg je bij jouw autorijbewijs gelijk ook een rijbewijs voor een aanhanger (BE-rijbewijs), dit is tegenwoordig niet meer het geval. Je moet voor alle verschillende rijbewijzen (bijvoorbeeld brommer, auto, aanhanger, motor of vrachtwagen) aparte lessen nemen en ook afrijden.

Kosten rijlessen

De kosten voor rijlessen verschillen per rijschool. Sommige rijscholen bieden alleen losse lessen aan, andere rijscholen hebben interessante pakketten. Deze pakketten bestaan uit een x-aantal lessen en vaak ook uit een keer afrijden. Het is dus verstandig om goed na te kijken of vragen wat de kosten per les(pakket) zijn. In Alkmaar kun je je bijvoorbeeld eens informeren over het aanbod van Rijschool Stad van de Zon.

Theorie

Als jij jouw rijbewijs wilt gaan halen, zal je eerst jouw theorie moeten halen. Pas als jij jouw theorie gehaald hebt, mag jij afrijden. Het is dus belangrijk om jouw theorie zo snel mogelijk te gaan halen.Succes!

Over ons

Maarten's Onderwijs blog

Hallo, ik ben Maarten. Ik schrijf sinds kort hier van alles over bijscholing en volwassenen onderwijs. Ik heb school altijd al leuk gevonden. Ik wou van jongs af aan dan ook heel erg graag leraar worden. Toen ik 25 jaar oud was kon ik met trots zeggen dat ik afgestudeerd was. Ik besloot toen dat ik in plaats van met kinderen te werken, ik een leraar wou worden voor volwassenen. In mijn blog lees je van alles over mijn ervaringen met onderwijs. Ik wens je erg veel leesplezier en hoop dat je nieuwe dingen te weten komt over het onderwijs.

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

29 augustus 2019
Een diploma voor een beroepsopleiding is belangrijk, maar daarnaast is het rijbewijs ook zeer zeker een erg belangrijk "papiertje" om te halen. Als ji

10 januari 2018
Hoe kies je een rijschool? Wil jij je rijbewijs halen en ben jij nu op zoek naar een goede rijschool? Allereerst, goed dat je je in aan het lezen bent